Вибираємо перевіреного забудовника і перевіряємо документи

Квартира в новобудові, як кіт у мішку. Протікають балкони, тонкі стіни, старі труби, дешеві вікна і двері – це лише частина сюрпризів, які можуть очікувати новоселів. За часів будівельного буму українці охоче інвестували на етапі будівництва, особливо не вникаючи в нюанси внутрішнього устрою будинку. Найчастіше інтерес обмежувався якістю обробки власної квартири: на внутрішньобудинкові комунікації і "начинку" стін увагу мало хто звертав.

І, як показав час, – дарма: протікання стиків на балконах і лоджіях, холодні стіни, неякісні оздоблювальні матеріали, дешеві вікна замість обіцяних енергозберігаючих та непрацюючі комунікації – всі ці проблеми мешканцям доводиться вирішувати самостійно. Але ці проблеми – видимі. А приховані проявляють себе в першу ж зиму: в квартирах холодно, а рахунки за опалення вище, ніж в сусідній хрущовці.

Як не потрапити в халепу тим, хто вирішив вкладати в будівництво? Відповідь проста: вибирати надійного забудовника і правильно оформляти документи при прийманні об'єкта.

Новий дім зі старими трубами

Будівельні проекти на стадії розробки і затвердження відповідають всім нормам. Порушення зазвичай починаються на етапі будівництва, стверджують юристи, що працюють з позовами інвесторів новобудов. Причина банальна: бажання забудовників знизити витрати і підвищити доходи. Наскільки якісні будматеріали будуть закуплені, залежить від совісті замовника або генпідрядника та їх відношення до репутації компанії. А дозволити недбалість забудовники можуть з двох причин: через нечітко прописане будівельне законодавство і відсутності у покупців досвіду інвестування. Адже часто люди не знають, які документи на матеріали потрібно вимагати у забудовника. Але навіть якщо раптом ви виявили проблему вже після покупки квартири, не опускайте руки і відстоюйте свої права.

В експлуатацію: введений без газу і тепла

Є безліч прикладів, коли мешканцям здавали вдома з непрацюючими комунікаціями і незавершеними будівельними роботами.

Більшість новобудов були побудовані на початку 2000-х, коли одним з головних завдань була швидкість зведення. Питання якості далеко не для всіх забудовників були пріоритетними. При розрахунку вартості житла закладати гроші на рішення "паперових питань", а за неякісну роботу розплачувалися майбутні власники квартири.Це згодом оберталося проблемами: в кращому випадку, витрати обмежувалися дрібним ремонтом – поклейкой нових шпалер, фарбуванням стін. А в гіршому випадку через будівельні недоробки, тонкі стіни або вікна доведеться в майбутньому переплачувати за опалення: неякісно утеплені конструкції споживають на 50% більше енергії.

Чого коштує економія на якості

"Що стосується заміни матеріалів в новобудовах: якщо на об'єкті є шахрайство згрошима, там шахраюють і з будматеріалами. І чим більше проводять реформ, які "полегшують "будівництво, тим сильніше стає корупція, - говорить Іван Салій. - Нинішняекономічна ситуація змушує забудовників самостійно контролювати якість і матеріалів, іробіт ".

"Лабораторій, які проводять експертизу, дуже мало, і не кожен інвестор може собі такедороге задоволення дозволити, - підтверджує і представник прес-служби "Конфедераціїбудівельників України" Анна Ковцуняк. - А багато що залежить не тільки відбудматеріалів (їх термінів виготовлення, умови зберігання), а й безпосередньоговикористання під час будівництва. Тому добросовісні забудовники самі за цимстежать".

З певними видами будматеріалів дійсно дурити складніше: наприклад, бетон,якість якого гарантує завод, виливається в фундамент і стіни каркасно-монолітного будинку прямо з машин. Але при бажанні завжди можна знайти, щоздешевити.
"Часто виникають проблеми з зовнішнім утепленням - замість будівельного пінопластувикористовують той, який призначений для упаковки, а не для утеплення будівель. Аленайчастіше економлять на віконних і дверних блоках, встановлюючи більш тонкі рами ізвичайні склопакети замість енергозберігаючих, - каже Іван Салій. - Моя рекомендаціямешканцям - домовлятися про якісні матеріали. Додавши лише 20% до їх ціною, врезультаті отримаєте плюс 80% енергоефективності".

Мінімізувати ризики можна

З чого будується будинок, перевірити в процесі його зведення не так просто. Для цьогомало потрапити на будмайданчик - потрібно ще знати, які матеріали закладені в проектіі чи відповідають вони закупленим. Але і в таких умовах мінімізувати ризики все жможна. Орієнтуватися при виборі новобудови потрібно на порядність і репутаціюзабудовника: з падінням попиту на первинне житло деякі компанії почали даватипокупцям гарантії на якість будівельних матеріалів і робіт.

Крім того, багато забудовників після здачі будинку в експлуатацію продовжуютьйого обслуговувати, створивши власний ЖЕК. Це може бути додатковим плюсомЖК, оскільки в такому випадку будівельній компанії невигідно залишатинедоробки - адже в підсумку їй доведеться їх виправляти.
Якщо виникають сумніви в якості використаних матеріалів, можна їх розвіяти абопідтвердити, замовивши будівельно-технічну експертизу квартири у фахівця. Перевіркана відповідність збудованого будинку проекту і вимогам будівельних норм і правил будекоштувати від 1,5 тис. грн.

За даними Держстату, зараз в Україні за рахунок населення будується 99,7% житла.Тому покупці стають більш грамотними і починають самі контролювати процесбудівництва будинку, в який вони вклали свої заощадження. Мешканці створюютьОСББ, житлові кооперативи, і потім його представники стежать за процесом зведення будинку, відвідуючи безпосередньо будмайданчик.

Поради юриста

Єдиний документ, який свідчить, що покупець задоволений станом житла, - актприйому-передачі квартири. Якщо інвестор все-таки вирішив прийняти житловий об'єкт,в якому були виявлені дефекти, то в акті потрібно окремо зазначити, що квартираприйнята з недоробками, і чітко прописати, з якими саме. Представник забудовникаставить позначку, що він приймає складений "дефектний" акт.

"До підписання документа про прийняття учасник пайового будівництва або покупець при огляді квартири має право вимагати від забудовника або продавця складання акту, в якому вказується невідповідність об'єкта нерухомості умовам договору, і відмовитися від підписання передавального акта до задоволення забудовником пред'явлених вимог, – пояснює Тетяна Лежух, адвокат , директор ЮК "Лежух і партнери". – З досвіду можу сказати, що недоліки зазвичай ліквідують упродовж розумного, об'єктивно необхідний для їх усунення термін, котори покупець призначає в претензії. Це в тому випадку, якщо інший порядок не визначено договором. Якщо ж забудовник довго не діє – ви можете звернутися до суду".

Важливо знати: максимальний гарантійний термін, протягом якого забудовник абосамостійно, або перерахувавши кошти експлуатуючій організації, зобов'язаний усуватибудівельні недоробки, становить десять років. Потрібно враховувати, що забудовник ненесе відповідальність за дефекти, виявлені після гарантійного терміну, - якщо доведе,що вони є наслідком нормального зносу, порушення обов'язкових вимог до процесуексплуатації або з'явилися в результаті неналежного ремонту, проведеного власникомквартири.

У разі, якщо неполадки проявилися після закінчення гарантійного терміну, покупець може звернутися до експлуатуючої організації з заявою про обстеження його квартири на предмет встановлення факту будівельних недоробок. Наприклад, неправильне підключення або функціонування системи водопостачання, водовідведення, опалення, відсутність або неправильна робота квартирних приладів обліку води та електроенергії, установка загальної системи опалення замість індивідуальної і т.д. Також власник квартири може звернутися безпосередньо до забудовника з вимогою провести обстеження квартири і скласти відповідний акт.