"Коли купували напівпідвальну квартиру, раділи, що зекономили, - розказує Олексій Войтюк із міста Ірпінь на Київщині. – За однокімнатну квартиру заплатили 22 тисячі доларів. Така ж сама на першому поверсі коштувала 34 тисячі доларів".

Чоловік 2010-го у новобудові купив квартиру для доньки і зятя.

"Гроші вкладав у будівництво. Виплачував розстрочку два роки. Перший внесок – 10 тисяч доларів – зробив, коли будівельники ще тільки фундамент залили. Квартира сподобалась плануванням. Маємо 34 квадратні метри. Як для однокімнатної квартири – це навіть багато", - каже він.

Згадує, що під час купівлі придбану нерухомість у документах зазначали як нежитлову.

"Мене це ще тоді насторожило, але менеджер з агентства нерухомості і юрист будівельної компанії нас із дружиною заспокоїли. Казали, це тільки по документах наша нерухомість нежитлова, а жити у таких цокольних квартирах маємо право".

Молода сім'я в'їхала у новобудову у квітні.

"Коли донька і зять отримали перші квитанції за світло, були шоковані. Сусіди з першого поверху платять 28 копійок за кіловат, а ми 1,22 гривні. Зі страхом чекаємо зими, коли доведеться опалювати квартиру. Ходили в Обленерго, доводили, що ми не магазин і не кафе, бізнесом у своїй квартирі не займаємося. Чому ж тоді платимо як підприємство? Але там ніхто слухати нас не хоче. Чогось за воду платимо, як усі, а за світло, як завод", - обурюється Олексій Войтюк.

Купувати напівпідвальні квартири не радить київський брокер Оксана Куриленко.

"Спочатку власник цокольної квартири радіє, що зекономив, але насправді потрапляє у боргову яму, - пояснює Оксана. – Перевести напівпідвальні квартири по документах у житлові неможливо, бо це забороняє закон. А платять за світло згідно з цільовим призначенням квартири. Держава вирішила: якщо нерухомість не житлова, значить у квартирі займаються бізнесом. І нікого не цікавить, що ви там просто живете, приймаєте душ, виховуєте дітей, печете пиріжки".

За словами брокера, люди, які купили квартиру у підвалі, знають, що по документах вона числиться як нежитлова нерухомість.

"Жити у ній ніхто вам не заборонить. Можете купити нежитлову нерухомість і використовувати її на власний розсуд, але за світло сплачувати доведеться уп'ятеро дорожче. Хочете зекономити, купуйте квартиру на першому чи останньому поверхах, але не цокольну", - радить жінка.

За її словами, власники таких квартир повинні не забувати, що у їхнє житло легко можуть проникнути злодії.

"На вікнах доведеться поставити грати, - каже брокер. – Будьте готові до того, що у квартирі часто доведеться боротися зі шкідниками. У такі помешкання зі сміттєвозів часто потрапляють пацюки і таргани".