Київ стоїть на межі будівельного Апокаліпсису, пише Дзеркало тижня. Галузь, яка завжди вважалася локомотивом розвитку, сьогодні входить у штопор. І докладають до цього руку люди, які мають цю галузь розвивати і плекати.

Будинки, що будуються повинні досить довго експлуатуватися без ремонту. Для оцінки цього в 1998 р. Державним комітетом будівництва, архітектури та житлової політики України був виданий наказ №215 "Про затвердження Єдиного класифікатора житлових будинків залежно від якості житла та наявності інженерного обладнання" щодо встановлення категорій споруджуваних будинків, згідно з яким всім присвоюється категорія в залежності від терміну служби будинку.

До 1-ї категорії відносяться будинки з терміном експлуатації не менше 150 років, до 2-ї - 125, до 3-ї - 100, до 4-ї - 100, 5-й - 70, до 6-ї - 30-50 років. Терміни експлуатації будівель визначаються матеріалами, з яких вони побудовані, а точніше терміном служби цих матеріалів.

Трагедія Києва та України полягає в тому, що сьогодні практично всі будинки, що будуються (за винятком елітних) відносяться до 6-ї категорії. Це означає, що максимум через 30 років ці будівлі не зможуть виконувати свої функції для проживаючих в них людей. Тобто протягом життя одного покоління будинок стане непридатним для життя. У 30 років ви купуєте нову квартиру, а в 60 опиняєтеся перед загрозою повної її втрати. Тривалість життя будинку складається з терміну експлуатації його конструктивних складових та не перевищує терміну мінімальної служби використовуваних матеріалів.

Іншими словами, якщо каркас будинку має термін експлуатації 150 років, а захисне облицювання будинку - 30 років, це означає, що через 30 років огорожа зруйнується, і житловий будинок перетвориться в нежитловий каркас. Рішенням секції містобудування та архітектури Мінрегіонбуду від 21 грудня 2011 р. була зупинена розроблення ДСТУ "Комплекти систем фасадної теплоізоляції з облицюванням цеглою" та запропоновано виключити цей клас фасадних конструкцій з класифікацією, наведеною в ДБН В.2.6.-33:2008 "Конструкції зовнішніх стін з фасадною теплоізоляцією. Вимоги до проектування, улаштування та експлуатації".

Найдовговічніші системи облицювання з високоякісної керамічної цегли були практично заборонені в будівництві. А облицювання будинків з облаштуванням стін на основі тонкошарових штукатурок, що наносяться на пінополістирольний утеплювач, стала чи не єдиною застосовується в будівництві. При побіжному погляді ви не побачите серйозних підстав для занепокоєння, але загроза є. На підставі досліджень, виконаних Науково-дослідним інститутом будівельного виробництва, випливає, що облаштування стін будинку на основі тонкошарових штукатурок, що наносяться на пінополістирольний утеплювач, проводиться з неприпустимими технологічними порушеннями, що веде до скорочення терміну служби таких огорож до декількох років.

До неприпустимих технологічних порушень при будівництві належать:

— Нанесення тонкошарової штукатурки (практично, шпаклівки ) не зі стаціонарного нерухомого риштування (часто ви бачили стаціонарні риштування на 15—20-му поверсі споруджуваних будинків?), а з підвісних будівельних люльок, які не дозволяють штукатурові докладати належну силу для нанесення матеріалу, оскільки люлька відхиляється, і штукатурка наноситься нерівномірним та недостатнім шаром на поверхню утеплювача.

— Можливість застосування пінополістирольних плит із тонкошаровою штукатуркою у висотному будівництві не підтверджена науковими розробками та закордонним досвідом і заборонена нормативами при будівництві вищих за дев'ятиповерхівки будівель, де мають використовувати негорючі теплоізоляційні матеріали.

— Температура повітря при нанесенні штукатурок не має бути нижчою від 5 і вищою 35°С. А як тонкій штукатурці, приготовленій на воді, витримувати осінні та весняні нічні заморозки, а влітку — температуру на своїй поверхні 35°?

— Товщина нанесення штукатурки має бути в межах 6 мм, тоді як на практиці в більшості випадків товщина шару становить до 3 мм.

— ДСТУ Б.В.2.6—36 дозволяє використовувати в стінах пінополістирол зі щільністю не менш як 15 кг/куб. м, що, за стандартом виробництва пінополістиролу за ДСТУ Б.В.2.7— 8.94, означає фактично марку М25. Але проектувальники і будівельники хибно вважають, що можуть використовувати марку М15, яка визначає щільність матеріалу від 0 до 15 кг/куб. м. Ця помилка призводить до широкого застосування в будівництві пінополістиролу марки М15 із низькою фактичною щільністю.

В результаті уявної дешевизни і легкості виробництва, безконтрольності та можливості численних порушень технології при будівництві, системи з тонкошаровими штукатурками отримали пандемічне поширення в новому будівництві (95% від загального обсягу), санації будинків старої забудови (100%) та санації будинків новітньої забудови (100%). Все це призводить до того, що капітальність будівництва нових будівель опустилася нижче допустимого рівня.

У результаті в даний час не будується практично жодного висотного будинку з облицюванням з цегли, а дивлячись на професіоналів, і приватні забудовники в малоповерховому будівництві все частіше обирають шлях в нікуди. При цьому горе-розробники проектів разом з Мінрегіоном практично закривають цілу галузь промисловості-цегельну. А адже цегла здавна є найбільш довговічним, екологічним і красивим матеріалом. Сучасна керамічна клінкерна цегла - взагалі ідеальний облицювальний матеріал, який найбільш широко використовується в Європі і дозволяє створювати саму довговічну облицювання. Адже будівельникам зараз хочеться будувати дешевше і швидше, продати подорожче, а майбутні мешканці, купуючи квартиру в такому будинку, набувають і "подарунок" у вигляді майбутніх регулярних ремонтів фасаду будинку. В Україні вже побудовано близько 100 млн кв. м житла з непрогнозирумыми експлуатаційними характеристиками енергозбереження та довговічності. А підтвердженням є те, що вже зараз будинки, побудовані за новими нормами три-чотири роки тому, почали заново утеплювати.

При цьому вихід із ситуації досить простий. Необхідно скасувати рішення секції містобудування та архітектури Мінрегіонбуду від 21 грудня 2011 р. завершити роботу над проектом ДСТУ "Комплекти систем фасадної теплоізоляції з облицюванням цеглою" і почати широке застосування керамічної цегли для облицювання будинків з використанням нових конструктивних рішень по його використанню.