За 8 днів дії нових правил оцінки нерухомості з метою оподаткування, у реєстрах звітів про оцінку не з'явилося жодного звіту. Про це на прес-конференції в прес-центрі "Главком", посилаючись на дані, отримані від нотаріусів, заявив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

За словами експерта, нотаріуси, які отримали від Мін'юсту доступ та інструкції, не змогли виявити у відповідному реєстрі жодного підготовленого звіту від так званих "нових" оцінювачів.

"Ми самостійно провели дослідження. 8 днів працює ринок оцінки за новими умовами і що б ви думали? Нотаріуси на сьогоднішній день мають доступ до єдиної бази даних по оцінці, їм дали ключі, у них є інструкції, як працювати. Так от, як на півночі і сході країни, як на заході, так і в центрі країни, жоден нотаріус, з яким ми спілкувалися, на сьогоднішній день, заходячи до реєстру оцінок, зроблених по-новому, не бачив жодного звіту", - сказав А. Гусельников.

За його словами, це говорить про те, що реєстр порожній і нотаріуси користуються старими звітами, які дозволено використовувати до 1 лютого.

За інформацією віце-президента Ліги експертів, на сьогоднішній день близько 1,6 - 1,7 тис. оцінювачів успішно склали кваліфікаційні іспити у Фонді держмайна, при цьому, на ринок оцінки в цілях оподаткування ФДМ допущені тільки 350 суб'єктів оціночної діяльності. До набрання чинності Постанови Кабінету міністрів України № 231 на ринку оцінки для громадян працювали близько 4,5 тис. оцінювачів.